Je weet waarschijnlijk wel dat een koolhydraatarm dieet gezien wordt als erg gezond. Niet alleen gezond, maar ook nog eens lekker.

Recepten met havermout horen prima thuis in een koolhydraatarm dieet, ook al worden ze nauwelijks genoemd. Dat komt omdat er veel verwarring bestaat over de wijze waarop je havermout toe kan passen in een dieet én de vraag of havermout wel echt zo koolhydraatarm is.

Koolhydraatarm?

De vraag of havermout koolhydraatarm is, wordt vooral gesteld omdat mensen op het etiket juist een enorme aanwezigheid van koolhydraten zien. Maar het is zeker dat havermout koolhydraatarm is en dus prima past binnen een koolhydraatarm dieet. Hoe dat zit?

Koolhydraten zijn er in 2 soorten: de enkelvoudige koolhydraten en de complexe koolhydraten.

De enkelvoudige koolhydraten moet je inderdaad zien te vermijden als je op dieet bent. Je treft ze aan in dikmakers, zoals snoep en banket, repen chocolade (Snickers, Mars, M&M’s en ga zo maar door). Deze snelle suikers voorzien je weliswaar van energie, maar dat duurt maar heel kort. Daarna blijven er veel suikers over die als vet worden opgeslagen in je lichaam.
De complexe koolhydraten tref je in havermout. Deze geven je ook veel energie, maar dan verspreid over de dag heen. Je hoeft niet bang te zijn dat overtollige koolhydraten worden opgeslagen als vet, want complexe koolhydraten werken zo niet.

Om die reden is havermout dus zeker weten koolhydraatarm en perfect toe te passen in een koolhydraatarm dieet.

Notitie: Koolhydraatarm is niet zonder koolhydraten

We willen wel duidelijk opmerken dat een koolhydraatarm dieet weliswaar minder koolhydraten bevat dan een doorsnee voedingspatroon, maar niet geheel zonder koolhydraten is. Enkelvoudige koolhydraten worden in een dergelijk dieet zo veel mogelijk gemeden, maar complexe koolhydraten (die dus wel gezond zijn) kun je gewoon eten. Zo kan het zijn dat er soms wel een grote hoeveelheid koolhydraten in een product blijkt te zitten (dat lees je dan op het etiket), maar toch passend is in een koolhydraatarm dieet.

Wil je meer lezen over koolhydraten? Lees dan dit artikel over complexe en enkelvoudige koolhydraten.

Wat is havermout?

Havermout is een bewerking van haver. Maar omdat de vlokken haver zich moeilijk laten koken en het dus erg lang duurt voor je bijvoorbeeld een pap kon eten, werd er havermout van gemaakt door de havervlokken te versnipperen. Die losse snippers havermout koop je nu in een pak of een zak in de supermarkt. Zo kaal zijn ze eigenlijk niet lekker en kun je ze maar moeilijk wegslikken, maar met de nodige toevoegingen kan havermout prima fungeren in een koolhydraatarm recept. Lees maar gauw verder!

Recepten met havermout

Jij bent natuurlijk vooral op zoek naar koolhydraatarme recepten met havermout. In dat geval kun je je lol op, want je kan met havermout eindeloos variëren. Je kan havermout door veel gerechten doen, als bindmiddel gebruiken, maar ook gewoon zo eten. Ongekookt en onverwarmd met een paar lepels kwark en yoghurt, een handjevol gedroogd fruit en wat noten en zaden, eet het prima weg en is het een goede start van de dag. Koolhydraatarmer kan je ontbijt bijna niet zijn.
Heb je geen zin in yoghurt en wil je wel wat meer? Ook goed. Dan kun je van havermout ook prima taarten en cakes bakken tot koolhydraatarme broden aan toe. Je moet dan wel eerst de havermout fijnmalen in een blender of in een keukenmachine. Er ontstaat dan een poeder en van die poeder kun jij vervolgens een taart bakken zoals je dat altijd gedaan hebt.

Houd je het liever bij de yoghurt? Ook goed. Probeer dan eens een of meerdere van de volgende toevoegingen:

Blauwe bessen
Kersen
Frambozen, aardbeien en bramen
Stukjes kiwi
Ananas
Schijfjes appel en een snufje kaneel

Je kan op deze manier eigenlijk eindeloos doorgaan en elk ontbijt weer zorgen voor een andere smaaksensatie.

Koolhydraatarm ontbijten met havermout

Het mag duidelijk zijn: havermout is aan een vernieuwde opmars bezig. Steeds meer mensen vinden hun gang naar de koolhydraatarme keuken en zoeken naar gerechten die ze makkelijk zelf kunnen bereiden. Havermout is een prima ingrediënt voor in dergelijke gerechten. Het is koolhydraatarm, rijk aan eiwitten en makkelijk toepasbaar. Je kan het gewoon zo eten met wat yoghurt en wat toevoegingen, maar ook kun je er meel van maken en kan je havermout gebruiken als alternatief voor brood, zoals een koolhydraatarm brood, ontbijtcake of ontbijtrepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here