Steeds meer mensen worden bewust van de invloed van eten op ons lichaam en dan met name de gezondheid op de lange termijn. Af en toe iets ongezonds eten is helemaal niet slecht. Je kunt er van genieten en het als een traktatie zien wat je af en toe kunt eten. Ga je iedere dag friet, pizza, cola en andere junkfood eten, dan wordt het een ander verhaal. Je zult waarschijnlijk niet eens snel wat merken aan je lichaam. Maar in je lichaam zijn er allerlei ongezonde processen gaande en krijg je ook niet de voedingsstoffen binnen die je dagelijks binnen zou moeten krijgen. Hierdoor loop je tekorten op en deze kunnen zeker op de lange termijn voor problemen zorgen, maar ook op de korte termijn kun je dingen merken zoals aankomen, haaruitval, breekbare nagels, slechtere huid, moeilijkere stoelgang en minder energie. Ben je hier dus van bewust. Probeer daarom af en toe te genieten van een heerlijke ongezonde maaltijd, maar probeer de rest van de week zo gezond mogelijk te eten. Kijk voor gezonde recepten eens op deze website.

Gezonde recepten

Een paar belangrijke zaken maken een recept of maaltijd gezond. Als eerste natuurlijk genoeg groente of fruit. Vooral groente is erg belangrijk. Groente levert namelijk weinig energie en heel veel voedingsstoffen. Hierdoor kun je eigenlijk onbewerkt groente eten. Fruit is ook erg gezond en bevat net als groente veel voedingsstoffen, maar ook erg veel suikers. Hierdoor is het verstandig om maximaal 2 stuks fruit per dag te eten, vooral als je wilt afvallen. Mocht je niet willen af vallen dan kan het geen kwaad om wat meer te eten, maar het is ook niet verstandig om onbeperkt fruit te gaan eten. Ook zitten er veel vezels in fruit. Vezels zorgen voor een goede stoelgang, reinigen de darmen en zorgen voor een goede darmflora. Vezels zijn eigenlijk onoplosbare koolhydraten die door ons lichaam niet kunnen worden afgebroken, maar wel belangrijke functies heeft met name voor de darmen.

Naast vezels heb je ook koolhydraten nodig. Het liefst zo min mogelijk snelle koolhydraten en meer complexe koolhydraten.

Snelle koolhydraten vind je in: suiker, wit brood, pasta, witte rijst, snoep, frisdrank en junkfood.

Complexe koolhydraten vind je in: volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, havermout, zoete aardappel en in noten, zaden en pitten bijvoorbeeld.

Snelle koolhydraten geven zoals de naam al doet vermoeden, snel energie af. Je lichaam kan deze koolhydraten makkelijk en snel omzetten in energie. Deze grote hoeveelheid energie komt in een keer vrij waardoor je vaak niet al die energie kunt gebruiken. Wat niet meer kan worden gebruikt of tijdelijk kan worden opgeslagen, wordt opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Daarom is het belangrijk om niet te veel snelle koolhydraten te eten, want dan zul je sneller aankomen in gewicht. Het voordeel van complexe koolhdydraten is dat deze door het lichaam moeilijker zijn om te verteren en het daarom langer duurt. Hierdoor komt de energie geleidelijk steeds een beetje vrij en kan je lichaam langer gebruik maken van deze energie. Daarom is het een gezondere keuze om voor complexe koolhydraten te kiezen. Complexe koolhydraten bevatten ook meer vezels omdat dit vaak onbewerkte producten zijn. Bij witte rijst en normale tarwe producten zijn alle vliesjes en vezels er uit gehaald en krijg je als het ware een leeg product. Bij de volkoren varianten zitten de vliesjes er nog omheen en krijg je meer vezels, vitamines en mineralen binnen.

Gebruik meer kruiden tijdens het koken

Kruiden zijn ook erg gezond. Zowel vers al gedroogde kruiden zijn gezond én zorgen voor een lekkere smaak. Door het eten van meer kruiden heb je minder zout nodig tijdens het koken. Zout is een smaakmaker net als kruiden, maar door meer kruiden te gebruiken kun je minder zout gebruiken en dat is goed voor de gezondheid. Tegenwoordig eten veel mensen namelijk te veel zout en dat is erg ongezond. Zout zorgt voor een hoge bloeddruk en kan schade aan de aderen veroorzaken. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten. Probeer daarom eens wat nieuwe recepten uit die wat meer kruiden bevatten. Roti met kip en kousenband is bijvoorbeeld een goed voorbeeld. Ook lees je daar hoe je zelf de Surinaamse Garam Masala kruidenmix zelf kunt maken. Super eenvoudig om te doen, lekker, maar bovenal een gezonde en gevarieerde maaltijd.

Variatie van producten en maaltijden is ook erg belangrijk als je gezonder wilt leven. Ik neem altijd het volgende voorbeeld: bloemkool is erg gezond, maar als je iedere dag bloemkool eet en geen andere groente of fruit eet dan is alleen bloemkool eten ook niet gezond. Je krijgt dan te weinig verschillende voedingsstoffen binnen en uiteindelijk zul je te korten oplopen. Kook daarom zo veel mogelijk verschillende maaltijden en maak gebruik van verschillende producten, ingrediënten en kruiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here